Σπίτι > Νέα > Περιεχόμενο

Γιατί η υπόθεση ρολογιών έχει σημασία

Aug 10, 2019

Οι περισσότερες συζητήσεις σχετικά με τα ρολόγια και την αξία τους αρχίζουν και τελειώνουν με το κίνημα: Ελβετία έναντι Ιαπωνίας, εσωτερικά έναντι εξωτερικής ανάθεσης, φινίρισμα και επιπλοκές. Αλλά στην πραγματικότητα, το κίνημα είναι μόνο μέρος της ιστορίας. Πολύ συχνά παραβλέπεται σε αυτές τις συζητήσεις είναι η ταπεινή περίπτωση ρολογιών, η οποία μπορεί να είναι εξίσου έξυπνη, ενδιαφέρουσα και δύσκολο να παραχθεί. Συχνά, μπορεί να κάνει περισσότερο από την αξία του ρολογιού από το εσωτερικό του κινητήρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ: Πώς να αποκτήσετε μια μηχανική ρολόι | Πώς να διαβάσετε μια στεφάνη ρολογιών Πώς να αγοράσετε ένα ρολόι Vintage

Σχεδιασμός και Υλικά

Η θήκη έχει δύο απλές λειτουργίες: προστατεύει την κίνηση από τη σκόνη και την υγρασία και ταιριάζει με τον καρπό. Οι πρώιμες εκδόσεις ήταν απλώς θήκες με ράβδους με σύρματα συγκολλημένα σε κάθε άκρο μέσω των οποίων θα μπορούσε να συνδεθεί ένας ιμάντας. Δεν δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην αισθητική έξω από ίσως κάποια χάραξη. Αλλά καθώς το ρολόι χειρός κέρδισε δημοτικότητα στη δεκαετία του 20ου αιώνα και την εποχή τζαζ, τα περιστατικά ρολογιών έγιναν γρήγορα αντικείμενα ομορφιάς και από μόνα τους. Αυτή ήταν η εποχή του Cartier Tank, του Jaeger-LeCoultre Reverso και του Gruen Curvex, του Art Deco ρολογιών με λεπτή ορθογώνια θήκη.

Στη δεκαετία του 1950 το αθλητικό ρολόι ήρθε στη δική του? τα ρολόγια κατάδυσης και οι χρονογράφοι χρειάστηκαν μεγαλύτερες περιπτώσεις και περιστρεφόμενες στεφάνες. Από τη δεκαετία του '60 και του '70, η διαδικασία λήψης αποφάσεων είχε ωριμάσει στο σημείο όπου σχεδόν οποιοδήποτε σχήμα είναι δυνατόν. Ο Heuer κυκλοφόρησε την πρωτοποριακή πλατεία Monaco, η OMEGA εμφάνισε αμέτρητα σαθρά βολβοειδή σχήματα και η διαστημική εποχή ενέπνευσε μερικές φανταστικές δημιουργίες από τα εμπορικά σήματα σε μεγάλη κλίμακα.

Τα υλικά έχουν διαδραματίσει έναν αυξανόμενο ρόλο και στις περιπτώσεις ρολογιών. Ο χάλυβας, ο χρυσός (στερεός ή επιμεταλλωμένος) και ο λευκόχρυσος είναι τα δημοφιλέστερα μέταλλα, αλλά στα μέσα της δεκαετίας του '70, το τιτάνιο προέκυψε ως ανώτερη επιλογή για ρολόγια σχεδιασμένα για ασήμαντα καθήκοντα. Η IWC και η Seiko ήταν πρωτοπόροι αυτού του μετάλλου, οι οποίες οδήγησαν σε μεγάλο βαθμό στις ανάγκες των στρατιωτών, οι οποίοι χρειάζονταν αντιαρματικά και ανθεκτικά στη διάβρωση ρολόγια για την υποβρύχια εργασία τους. Η Bremont, η οποία έχει πάντα σκληρύνει τις χαλύβδινες θήκες της στο ίδιο εργοστάσιο όπου η Rolls-Royce κάνει το ίδιο με τους αεριοστροβίλους, εξέδωσε πρόσφατα δύο νέα ρολόγια με ιδιόκτητο χάλυβα και κράματα τιτανίου από το νέο συνεργάτη της Boeing.

Η RADO πρωτοστάτησε στη χρήση κεραμικών από γρατζουνιές στη δεκαετία του 1970 και πολλές μάρκες τη χρησιμοποιούν σήμερα σε διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένου του πρωτοποριακού OMEGA Speedmaster Dark Side of the Moon, το οποίο είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από κεραμικό, από dial to bezel to case. Η IWC χρησιμοποιεί κεραμικές θήκες για την πιλοτική σειρά Top Gun Pilot, δίνοντας τα ρολόγια σε μια απειλητική τακτική εμφάνιση που εξυπηρετεί πολύ πέρα από την ανθεκτικότητα του υλικού. Πιο πρόσφατα, οι ίνες άνθρακα έχουν δει μια άνθηση στη δημοτικότητα καθώς τα εργαλεία και οι μέθοδοι για σφυρηλάτηση και κατεργασία έχουν γίνει πιο εκλεπτυσμένες. Η Audemars Piguet δημιούργησε πολλά από τα αθλητικά ρολόγια Royal Oak Offshore τόσο σε σφυρήλατο άνθρακα όσο και σε κεραμικά, συμπεριλαμβανομένου του λευκού κεραμικού Offshore Diver που έκανε το ντεμπούτο του στο SIHH τον Ιανουάριο.

Στη συνέχεια, υπάρχουν τα πραγματικά εναλλακτικά υλικά από το αρχαίο κράμα, χαλκό, το οποίο απολαμβάνει μια αναγέννηση στη δημοτικότητα, σε ένα Richard Mille που κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου από διαφανές ζαφείρι. Στο πλαίσιο της BaselWorld, ο Linde Werdelin έκανε το ντεμπούτο του σε ένα ρολόι, το Oktopus Moonlite, του οποίου η θήκη, η οποία ονομάζεται "Alloy Linde Werdelin" ή ALW, αποδίδεται σε ένα εντελώς νέο υλικό που είναι άχρωμο, το μισό βάρος του τιτανίου και δύο φορές και σκληρό ανοξείδωτο ατσάλι. Τα υλικά έχουν πάρει τόσο εξωτικά και βλέπουν τις εταιρείες τόσο καλά στη χρήση τους ότι θεωρούνται σχεδόν δεδομένες. Αλλά αυτά τα υλικά εξακολουθούν να απαιτούν μεγάλη δεξιότητα, έξοδα και εργαλεία για να κατασκευάσουν ένα ρολόι.

Τι να περιμένετε: High-End και Mid-End

Στο υψηλό τέλος της αγοράς, αναμένεται άψογη φινίρισμα τόσο στις συνιστώσες των κινήσεων όσο και στην περίπτωση. Οι μάρκες όπως ο Patek Philippe, ο Audemars Piguet και ο Vacheron Constantin αποτελούν μέρος μιας μακράς παράδοσης της τελικής επεξεργασίας που έρχεται σε τιμή. Οι γνώστες των εν λόγω εμπορικών σημάτων ξέρουν τι πρέπει να αναζητήσουν στις λεπτές λοξές και αντιπαραβαλλόμενες γυαλισμένες και βουρτσισμένες επιφάνειες και υπέροχες καμπύλες λαβών. Το Rolex έχει από καιρό θαυμάσει την εμπειρία του στην κατασκευή κτιρίων και όχι μόνο για την ανθεκτικότητα: αν και δεν είναι τόσο εξευγενισμένο όσο το Patek, τα Rolex είναι γνωστά για την τέλεια βούρτσα, τις σφιχτές ανοχές και τις λοξές λοξοτμήσεις.

Η Linde Werdelin, εκτός από την καινοτομία της στην ανάπτυξη υλικών, έχει γίνει κάτι σαν master σε μοναδική τελική επεξεργασία. Οι περιπτώσεις LW είναι εξαιρετικά πολύπλοκες, αρχικά γεμάτες από έντονες γωνίες και σκελετοποιημένες ωτίδες και στεφάνες. Έχουν επίσης σχεδιαστεί για να δέχονται τα ψηφιακά όργανα που το εμπορικό σήμα πωλεί για καταδύσεις και σκι, προσθέτοντας ένα ακόμα στρώμα πολυπλοκότητας. Στη συνέχεια, υπάρχει το ρολόι τους Oktopus Moon Tattoo, το οποίο έχει μια ολόκληρη χειρογράφητη θήκη βασισμένη σε μοτίβο τατουάζ.

Στη μέση της αγοράς ρολογιών, τα πράγματα γίνονται ενδιαφέροντα. Το βρώμικο μικρό μυστικό της βιομηχανίας ρολογιών είναι ότι πολλές περιπτώσεις ρολογιών μεσαίας τιμής γίνονται σε κινεζικά εργοστάσια, ακόμη και αν το ρολόι φέρει την ετικέτα Swiss Made. Για να φέρει την ετικέτα "Swiss Made", ένα ρολόι πρέπει να έχει ένα ορισμένο ποσοστό του κόστους του που προέρχεται από ελβετικά εξαρτήματα και εργατικό δυναμικό. Δεδομένου του υψηλού κόστους των αγαθών και της εργασίας στην Ελβετία και του χαμηλού κόστους της ίδιας στην Κίνα, ένα εμπορικό σήμα μπορεί να έχει ένα ελβετικό εργαστήριο που θέτει ένα ελβετικό κίνημα σε μια κινεζική υπόθεση και εξακολουθεί να το αποκαλεί "Swiss Made". Τα περιθώρια είναι ο λόγος για τον οποίο πολλές μεσαίες τιμές Ελβετικών σημάτων ρολογιών πηγαίνουν στην Κίνα για περιπτώσεις. δεν είναι ότι οι ελβετικές ή γερμανικές περιπτώσεις είναι δύσκολο να βρεθούν, αλλά ένα συνολικό χαμηλότερο κόστος επιτρέπει περισσότερα χρήματα για τη διόγκωση των προϋπολογισμών μάρκετινγκ. Και οι κινεζικές υποθέσεις βελτιώνονται συνεχώς - οι καταναλωτές πιθανότατα δεν θα γνωρίζουν τη διαφορά. Είναι μοντέρνο να επιλέγετε τα κινεζικά προϊόντα, αλλά δεν υπάρχει τίποτα εσφαλμένο με μια κινεζική υπόθεση. Ωστόσο, εάν πωλείται με την ψευδαίσθηση ότι όλα γίνονται στην Ελβετία, είναι μια εξαπάτηση που αξίζει να αποφευχθεί.

Στη συνέχεια, υπάρχει το αντίστροφο: ρολόγια που χρησιμοποιούν λιγότερες κινήσεις μέσα σε ελβετικές περιπτώσεις. Τα περισσότερα ρολόγια μεσαίων τιμών - εκείνα που ανήκουν στην κατηγορία των $ 1.000 έως $ 3.000 - κάνουν χρήση των κινήσεων Outsourced Sellita, ETA ή Miyota, οι οποίες μπορούν να ληφθούν για μερικές εκατοντάδες δολάρια. Αυτές οι κινήσεις μπορούν να αγοραστούν από το ράφι και να προσαρμοστούν για ακρίβεια αρκετά εύκολα. Προσθέστε ένα προσαρμοσμένο ρότορα τυλίγματος, μερικά υποτυπώδη φινιρίσματα μηχανών και μια θήκη επίδειξης πίσω, και η κίνηση γίνεται ζωοτροφές για την αντιγραφή διαφήμισης και τους ιδιοκτήτες που κοροϊδεύουν για την ποιότητα, δίνοντας λίγη προσοχή στην περίπτωση των καρδιακών παλμών μέσα. Ενώ αυτές οι κινήσεις είναι συχνά ωραίες χρονικές παραμέτρους, αυτοί κλίνουν προς την μη ενδιαφέροντα. Τα πραγματικά κοσμήματα σε αυτή τη σειρά τιμών ρολογιών προέρχονται από εκείνες τις μάρκες που κάνουν τις δικές τους περιπτώσεις.

Ένα παράδειγμα είναι ο JeanRichard. Πριν από δύο χρόνια, η μάρκα επανεμφανίστηκε, μετατοπίζοντας από προσφορές υψηλότερων τιμών σε εσωτερικές κινήσεις, χρησιμοποιώντας ως επί το πλείστον αναβαθμισμένους διαμετρητές για την παροχή ρολογιών σε πιο προσιτό σημείο τιμών. Ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται σαν ένα βήμα προς τα κάτω, από πολλές απόψεις, καθιστά το εμπορικό σήμα πιο ελκυστικό. Τα παλιά κανάλια JR δεν ήταν τρομερά ενδιαφέροντα από μόνα τους - μόνο αυτοματισμοί και κινήσεις των χεριών με λίγες επιπλοκές. Η νέα γραμμή είναι χτισμένη γύρω από τις περιπτώσεις, όχι τις κινήσεις. Και είναι ωραία κιβώτια, κατασκευασμένα από πολλαπλά συστατικά που ταιριάζουν με αυστηρές ανοχές και είναι εξαιρετικά καλά τελειωμένα. Σίγουρα, οι κινήσεις είναι κινητήρες Selita off-the-shelf, προσαρμοσμένες και ελαφρώς διακοσμημένες, αλλά για $ 3.000, παίρνετε ένα ρολόι "κατασκευασμένο στην Ελβετία", όχι μόνο "Swiss Made", με την εξειδικευμένη κατασκευή και ποιότητα κατασκευής.

Την επόμενη φορά που κάποιος λέει ότι «το ρολόι είναι υπερτιμημένο για κάποιον που χρησιμοποιεί ένα κίνημα ETA» ή πηγαίνει για ένα εσωτερικό κίνημα, ρωτήστε τον για την υπόθεση. Ξέρει ποιος το έκανε, τι πήγε στα υλικά, το φινίρισμα, συναρμολόγηση; Την επόμενη φορά που λύνετε το ρολόι σας και τυλίξτε το, αφιερώστε μια στιγμή για να θαυμάσετε τις λοξές ράβδους, τις αιχμηρές γωνίες και τις καμπύλες ωτίδες. Δείτε πώς η αλληλεπίδραση των βουρτσισμένων και γυαλισμένων επιφανειών συλλαμβάνει και αντανακλά το φως. Και παρατηρήστε πώς η στεφάνη συναντά την υπόθεση και ότι η θήκη συναντά το βραχιόλι. Μερικές φορές η αληθινή ομορφιά είναι βαθιά.